Ακτινίδια Ολύμπου

Ακτινίδια Ολύμπου, ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΠΥΡΓΕΤΟΥ, PYRGETOS KIWIFRUIT, КИВИ ПИРГЕТОСА, ΜΠΑΛΜΠΟΥΖΗΣ ΦΡΟΥΤΑ ΟΛΥΜΠΟΥ, BALBOUZIS OLYMPUS FRUITS, БАЛБУЗИС ФРУКТЫ ОЛИМПА, ακτινίδιο πυργετού, Μπαλμπούζης Φρούτα Ολύμπου

Το Ακτινίδιο του Κάτω Ολύμπου, ευρέως γνωστό και ως Ακτινίδιο Πυργετού ή Ακτινίδιο Πιερίας, είναι από τα χαρακτηριστικά φρούτα της περιοχής που απλώνεται στις παρυφές του Κάτω Ολύμπου και του Κισσάβου και διασχίζεται από τα νερά του Πηνειού και των παραποτάμων του.
Ο κάμπος του Πυργετού, του Ομολίου και της Αιγάνης που συναντούμε στην περιοχή, είναι κατάφυτος από καλλιέργειες Ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward, τα οποία διακρίνονται για την γλυκόξινη γεύση τους και την θρεπτική τους αξία.
Στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, η καλλιέργεια των Ακτινιδίων ξεκίνησε την δεκαετία του 1970, όπου εγκλιματίστηκαν τέλεια στο τοπικό μικροκλίμα, το οποίο τους προσέδωσε τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που τα καθιέρωσαν σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα φρούτα της παραολύμπιας περιοχής.
Το μικροκλίμα που δημιουργείται ανάμεσα στα δύο βουνά του Κισσάβου και του Ολύμπου, τα οποία διασχίζει ο Πηνειός, παράλληλα με την θάλασσα που διαβρέχει την πεδιάδα, το γόνιμο έδαφος και την υψηλή ηλιοφάνεια, εξασφαλίζουν τις τέλειες συνθήκες καλλιέργειας και διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων.

Χαρακτηριστικά

Το ακτινίδιο είναι ξυλώδης θάμνος ή αναρριχώμενο φυτό που μεγαλώνει σε ζεστά (υποτροπικά) κλίματα, πολύ κοντά σε περιοχές εκεί που τα αμπέλια αισθάνονται οικεία. Δεν είναι ασυνήθιστο, για ένα υγιές βλαστό, να καλύψει μια περιοχή 10 έως 15 μέτρα πλάτος και 2,7 έως 3,5 μέτρα σε ύψος. Τα μεγάλα (2,5 έως 5 εκατοστά) άνθη του ακτινίδιου είναι πολύ αρωματικά, χρωματισμένα κρεμώδη-λευκά ή κόκκινα. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Το κοκκινωπό-καφέ δέρμα του καλύπτεται πυκνά με κοντές, σκληρές τρίχες. Το εσωτερικό του, χρώματος πράσινου ή κιτρινωπού, είναι μαλακό και χυμώδες όταν ωριμάσει πλήρως. Το κέντρο του έχει χρώμα λευκό και περιστοιχίζεται από μικρά, μαύρα σποράκια.

Προέλευση

Η Κίνα θεωρείται επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται Ακτινίδιον το σινικό (Actinidia chinensis). Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία. Η ονομασία του όμως κίουι (Kiwi) προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας. Την ονομασία αυτή την πήρε το ακτινίδιο από το φυτοκόμο Hayward Wright (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία που είναι γνωστή σήμερα. Με τη σημερινή μορφή του, το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950, συγκεκριμένα το είδος Ακτινίδιο το νόστιμο (Actinidia deliciosa).

Καλλιέργεια

Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Η σπορά του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου. Για να ευδοκιμήσει χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι, χαρακτηριστικά που ταιριάζουν απόλυτα στο κλίμα της Ελλάδας. H παραγωγή της Balbouzis Olympus Fruits στο σύνολό της, αφορά στην ποικιλία Hayward, ακτινίδια εκλεκτής ποιότητας που με ιδιαίτερη φροντίδα παράγουμε στον Πυργετό, το Δέλτα του Πηνειού και στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, όπου έχει κατοχυρωθεί με ονομασία προέλευσης (ΠΓΕ) από το 2002.

Θρεπτική Αξία

Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.

Υγεία

Το ακτινίδιο δεν είναι μόνο ευεργετικό για την υγεία, αλλά έχει και ιδιαίτερα χαμηλή θερμιδική αξία, για όσους προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους. Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό ή σε κάποιο γλυκό, ή να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα από ακτινίδιο. Η διατροφική του αξία διατηρείται σε οποιαδήποτε μορφή του. Αν συνεχίζετε να «ξινίζετε» στην όψη του ακτινιδίου, διαβάστε για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας και σίγουρα θα σπεύσετε να προμηθευτείτε μια σακούλα ακτινίδια, από το πλησιέστερο μανάβικο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων. Συγκεκριμένα πρόσφατες μελέτες που διενεργήθηκαν στην Ιταλία, σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών, απέδειξαν τα οφέλη του ακτινιδίου για την αναπνευστική λειτουργία. Τα παιδιά που κατανάλωναν 5 με 7 μερίδες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων την εβδομάδα, εμφάνισαν μικρότερες πιθανότητες άσθματος σε ποσοστό 44%, σε σύγκριση με τα παιδιά που κατανάλωναν ακτινίδιο μόνο μια φορά την εβδομάδα. Ακόμη η έρευνα έδειξε ότι ο βραδινός βήχας μειώθηκε κατά 27%, η δύσπνοια κατά 32%, η καταρροή κατά 28%, ενώ ο έντονος «συριγμός» στην αναπνοή, κατά 41% και ο χρόνιος βήχας κατά 25%. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του φρούτου σε βιταμίνη C, τόσο, που καλύπτει την συνιστώμενη αναγκαία ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός.

Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν σημαντικά στην προστασία και αποτροπή οξυγόνωσης του DNA. Η προστασία του DNA είναι σημαντική καθώς έτσι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος εμφάνισης και ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Το ακτινίδιο είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Οι συγκεκριμένες ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της πέψης, καθώς λειτουργούν ρυθμιστικά και απομακρύνουν τις περιττές για τον οργανισμό τοξίνες, ιδίως από το έντερο. Η εν λόγω λειτουργία βοηθά στην αποτροπή της εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο. Καταλυτική είναι και η δράση του ακτινιδίου σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και λοιπά γαστρεντερικά προβλήματα.

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει και χαρίζει ένα υγιές και φωτεινό δέρμα, αποτρέποντας την εμφάνιση τυχόν ανεπιθύμητων παθήσεων.

Η καθημερινή κατανάλωση ακτινιδίων, δρα ευεργετικά για την καρδιά μας. Το ακτινίδιο είναι περισσότερο αποτελεσματικό σε σύγκριση με την ασπιρίνη, που καταναλώνουμε προληπτικά για την προστασία της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ακτινίδια δεν προκαλούν φλεγμονές ή λοιπές παρενέργειες στο έντερο. Μελέτη που διενεργήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 2 με 3 ακτινιδίων την ημέρα, μειώνει σημαντικά τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και το ενδεχόμενο δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα, σε ποσοστό 18%. Ανάλογα ενθαρρυντικά ήταν και τα δείγματα για την μείωση των τριγλυκεριδίων, σε ποσοστό της τάξης του 15%. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός προστατεύεται από την δημιουργία «πλακών» στα τοιχώματα των αρτηριών και συνεπώς και από τις καρδιακές παθήσεις.

Το ακτινίδιο είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και την σχετική με την ηλικία, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για τους ανθρώπους άνω των 55. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση 3 περίπου ακτινιδίων, μειώνει σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης παθήσεων στο μάτι, όπως γλαύκωμα, εκφύλιση της ώχρας κηλίδας κ.ά.

Τα ακτινίδια είναι καλοί ρυθμιστές των επιπέδων της πίεσης του αίματος. Είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες και ιδίως σε κάλιο. Το κάλιο είναι σημαντικό στοιχείο των κυττάρων και των σωματικών υγρών. Βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στη αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζοντας τις βλαβερές συνέπειες από την τυχόν μεγάλη ποσότητα νατρίου.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, που είναι ένα από τα πιο «δυνατά» αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας, τα ακτινίδια θωρακίζουν τον οργανισμό από εξωτερικούς «εχθρούς», ενώ παράλληλα χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.